Reklama
 
Blog | Jarmila Greplová

Zakažte Zemanovi kouřit v televizi, žádá Rada

Prezident Miloš Zeman se nechává se mediálně zveřejňovat s cigaretami, vyžaduje popelníček a netají se pitím alkoholu. Nedávno šokoval svým vyjádřením, že kouření po 27. roce života není škodlivé. Česká rada dětí a mládeže tak vyzvala Českou televizi, aby nezveřejňovala prezidenta s cigaretou a alkoholem. Miloš Zeman z pozice prezidenta totiž vysílá nejen dětské populaci jasný signál: kouření a pití je běžná věc, která nepředstavuje riziko.

Zatímco mnoho jiných státníků až úzkostně tají svoje závislosti, jako například Barack Obama, o kterém na internetu kolují zvídavé diskuze, zda-li kouření holduje či nikoliv, v případě českého prezidenta lze diskutovat pouze o tom, kolik cigaret denně přibližně může vykouřit. Vysoce kontroverzní se staly Zemanovy komentáře k znevažování rizik kouření a pití alkoholu, které  pravidelně vysílá k uším dospělé i dětské populace. A právě jeho veřejná propagace kouření a pití vedla Českou radu dětí a mládeže, aby napsala dopis Milanovi Uhdemu, předsedovi Rady České televize s žádostí, aby Česká televize minimalizovala zobrazování prezidenta s cigaretou a alkoholem, jde tak totiž dětem špatným příkladem.

Slavným se Miloše Zeman stal zejména svým požadavkem o popelníček v České televizi. Miloš Zeman totiž neváhá využít svého postavení a vyžádat si prostor ke kouření kdekoliv, i když se jedná o místo vyhrazené k nekouření. Značné přeměny dostály například i kuřácké prostory na Hradě, kde se kouření stalo běžnou záležitostí všude, kde se prezident pohybuje, včetně místností s uloženými vzácnými historickými předměty. Nejzásadnější však byl zřejmě prezidentův výrok na půdě továrny Philip Morris, kde prohlásil, že kouření po 27. roce je bez rizika a proto, doporučil počkat dětem s kouřením do 27let. Tímto výrokem tak podkopal preventivní snahy tisíců učitelů, rodičů a dalších dospělých, kteří se snaží vysvětlit dětem rizika kouření.

Miloš Zeman sám sebe staví před zraky dětí a mládeže do kontroverzní pozice. Každý soudný dospělý totiž v rámci preventivních aktivit musí před dítětem prezidenta postavit do negativního světla s tím, že chování pana prezidenta je špatné a výroky nepravdivé. Otázkou tak zůstává, jaký obrázek si děti a mládež utvoří o panu prezidentovi. Budou si spíše říkat, že Miloš Zeman je špatným prezidentem, protože takové chování není hodné prezidenta, nebo si snad zneváží prezidentskou funkci jako takovou? Další možnosti by snad bylo uvěřit prezidentovi a nevěřit výrokům svých učitelů a rodičů. Žádná z daných možnosti však neprospěje dalšímu jejich vývoji ani pohledu na české státníky. Miloš Zeman tak dělá zmatek nejen v dětských hlavách, ale zbytečně vyvolává kontroverze napříč celou českou populací. Obhajoba kouření a nadměrné konzumace alkoholu je totiž hodna snad jen hospodského povaleče, ale ne českého prezidenta.

Reklama