Reklama
 
Blog | Jarmila Greplová

EU chce omezit prodej elektronických cigaret

Evropská komise připravuje návrh na zákaz prodeje elektronických cigaret v běžných obchodech. Tento návrh už byl projednáván spolu s dalšími opatřeními pro nové znění tabákové směrnice, evropský parlament jej však neschválil, teď evropská komise připravuje nový návrh, ve kterém chce omezení prosadit. Odpůrci tohoto opatření argumentují tím, že se sníží dostupnost méně škodlivé formy kouření, naopak komise tvrdí, že elektronická cigareta je normalizace kouření a může být pro mladé lidi vstupní branou k pravidelnému kouření. O přesun prodeje do lékáren se již zajímají farmaceutické společnosti, které cítí velkou příležitost.

 

Hlavní obava evropské komise je tak, že elektronická cigareta je vnímána jako neškodná varianta, často označovaná i jako zdravé kouření, která může k pravidelnému kouření přivést mladé lidi nebo nekuřáky. Z tohoto důvodu chce komise omezit množství nikotinu v náplních a zakázat tabákové příchutě. Navíc by chtěla ale přesunout prodej cigaret do lékáren, což vyvolalo spekulace, že za návrhem opatření je i farmaceutické lobby.

Nápadu s přesunem elektronických cigaret do lékaren se již chytly některé farmaceutické společnosti, zejména Pfizer, který již nyní vyvíjí produkty na odvykání kouření. Stejně jako klasické cigarety jsou totiž ty elektronické slibným a výnosným obchodem. Na trh by tak mohl vstoupit významný hráč, který by mohl podpořit propagaci e-kouření, otázkou zůstává, jak moc by to po zdravotní stránce prospělo a zda by se z e-kouření nestal jen další výhodný bussiness. Výhodou přesunu do lékáren by pak byla bezesporu kontrola kvality e-cigaret a omezení dostupnosti nezletilým, což je nyní největší důvod k regulaci elektronických cigaret.

Regulace je na místě i z toho důvodu, že se stále objevují nové studie, které upozorňují na rizika spojená s užíváním elektronických cigaret. odborná veřejnost se však stále shoduje v tom, že škodlivost není tak vysoká jako u klasických cigaret. Velkou neznámou však zůstává dopad na zdraví při několikaletém nebo používání e-cigaret, je totiž možné, že celkový dopad na zdraví populace užívající e-cigarety bude možné pozorovat až za dlouho dobu, tak jako tomu bylo u klasických cigaret, kde rovněž trvalo několik desítek let, než vznikly první ucelné poznatky o škodlivosti na zdraví.

Reklama

Česká republika je výjimečně světlou výjímkou, co se týká regulace e-cigaret. V poslední novele tzv. protikuřáckého zákona (Zákon na ochranu zdraví před škodlivými účinky tabáku)  totiž zahrnula e-cigarety mezi tabákové výrobky a vytvořila tak potřebný rámec regulace jako je, zákaz prodeje mladším 18ti let nebo zákaz užívání ve veřejných prostorech daných tímto zákonem. Na rozdíl od ČR většina zemí Evropy nemá legislativní možnosti, jak regulovat e-cigarety, protože v tamních zemích nespadá pod tabákové výrobky. A právě o to se nyní komise snaží, zařadit e-cigarety do stejného regulačního balíčku jako ostatní tabákové výrobky.

Regulace elektronických cigaret byla přijata například také ve Francii, v oblasti severní Normandie, kde si obyvatelé stěžovali na užívání e-cigaret ve veřejných prostorách, zejména pak v knihovně. Přestože elektronická cigareta vydává minimum kouře v podobě směsi vodní páry a dalších látek, jedná se o uvolňování chemických látek do okolí a tamní obyvatelé se vyhradili proti tomu, aby vdechovali chemikálie v důsledku zlozvyku někoho jiného. Používání elektronických cigaret také již zakázaly některé restaurační řetězce a dopravci ve Velké Británii.