Reklama
 
Blog | Jarmila Greplová

Lékařům chybí peníze, chtějí získat část pěnez z cigaret

Česká lékařská komora hledá řešení na dlouhodobý nedostatek financí ve zdravotnictví. Plán na stabilizaci zdravotnictví zahrnuje 18 návrhů a mezi nimi například zrušení DPH na léky nebo tzv. zdravotní daň na alkohol a cigarety, kdy by část peněz za prodej cigaret a alkoholu mířilo přímo na zdravotnictví. Doposud je totiž daň z tabákových výroků neúčelový příjem, který jde do centrálního státního rozpočtu a zdravotnictví nemá možnost cokoliv si z něj nárokovat.

Přibližně 50 miliard korun, to je částka, která se vybere každý rok na dani z tabákových výrobků. A ačkoliv se politici stále ohání tím, že kuřáci si zdravotní péči zaplatili na daních, do zdravotnictví je z této částky předem určeno 0 Kč a sektor zdravotnictví může jen čekat, kolik peněz se ve výsledku do jejího sektoru dostane. V minulosti bylo již mnohokrát navrhováno, aby se část daně z tabákových výrobků vyčlenila na léčbu nebo prevenci chorob spojených s kouřením, nikdy však toto opatření nezískalo dostatečnou politickou oporu. Přitom pouhé jedno procento z vybrané daně je přibližně 0,5 mld Kč. 

Systém vyčlenění části daně z tabákových výrobků funguje například ny Kypru, kde pro prevenci je vyčleněno právě 1 % z vybrané daně. V České republice, která však neprovozuje žádnou národní kampaň na prevenci kouření a usilovně se brání i takovým opatřením jako je zákaz kouření v restauracích, je představa o takovéto částce věnované na prevenci příliš idealistická.

Veškeré zdravotnické výdaje související s léčbou v důsledku kouření se však odhadují na více než 60 mld Kč, tedy více, než kolik se vybere na tabákové dani. Stát tedy nejenom že nevybere dostatek peněz, ale ani neplánuje využít toho, co má k dispozici, na účely zdravotnictví. Lékaři přitom správně poukazují na to, že finance plynoucí z cigaret mohou být jedním ze zdrojů, které doplní zdravotnictví ztrátu například po zrušení poplatků. „Kdyby se třeba z každé prodané cigarety odvádělo do zdravotnictví dvacet haléřů, tak jsou to ročně čtyři miliardy korun. A to je částka, která se rovná přibližně výnosům ze všech regulačních poplatků,“ řekl iDNES.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

Nabízí se zde jasná námitka, že pokud přesuneme peníze z tabákové daně do zdravotnictví, budou chybět jinde ve státním rozpočtu. Jednoduchou odpovědí by však bylo, kdyby se Česká republika zachovala jako západní státy a využila by možnost zvýšit daň z tabákových výrobků. ČR totiž dlouhodobě drží tabákovou daň při nejnižší možné hranici, kterou jí určuje směrnice EU. Ostatně, snaha udržet nejnižší možnou míru zdanění, vedla letos k původně neplánovanému zdražení, kdy ČR kvůli změnu kurzu koruny nedosáhla ani na minimální úroveň zdanění. Zvýšení daně by přitom mělo jasný efekt, méně kuřáků a více peněz pro stát, potažmo zdravotnictví.

Lékaři tak správně upozornili, že zabývat se financemi z tabáku pro účely zdravotnictví je nejen legitimní, ale v současné době dokonce nutné a pokud se to neudělá, budeme na to doplácet my všichni, kuřáci i nekuřáci.